Nem vagyok
egy nagy pizzás, de a családom nagyon szereti. Ezért esett a választás ma a
pizzás csigára. Ez a süti is szuper tízóraira, így holnap reggel sem kell
szendvicseket gyártanom. Egy gyors és univerzális tészta, a szósz pedig
egyszerű, és nagyon finom. Érdemes kipróbálni!
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 0,5 dl étolaj
- 2 dl víz
- 2 csapott tk. só
- 1 dl. tej
- csipet cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 0,5 dl étolaj
- 2 dl víz
- 2 csapott tk. só
- 1 dl. tej
- csipet cukor
- 2,5 dkg élesztő
Az élesztőt
a cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát
dagasztunk. majd egy tálban duplájára kelesztjük. (kb. 40 perc)
A megkelt tésztát két részre osszuk , majd egyenként 3-4 mm vastagra nyújtjuk..
A megkelt tésztát két részre osszuk , majd egyenként 3-4 mm vastagra nyújtjuk..
Egyenletesen
rákenjük az elkészített pizzaszószt a tésztára, és óvatosan feltekerjük. Előkészítjük
a sütőpapírral kibélelt tepsit, és a kb. 1,5 centi szélesre szeletelt
csiguszokat óvatosan beletesszük. Éles késsel szeljük, hogy a töltelék ne
nyomódjon ki. A tepsin lévő csigákat megigazgatjuk, és mindegyik tetejére
teszünk egy kis reszelt sajtot.(Esetleg füstölt sajtot.)
Újra
kelesztem, amíg a sütőt bemelegítem. 200 fokon kb.15 perc alatt pirosra sütöm. Ez
egy alap (sós csigákhoz való) tészta. Igazából bármivel tölthető. Pl.:
sajtkrém, pirított gomba, sonka vagy kolbászdarabkák…
Házi
pizza szósz:
- Dobozos sűrített paradicsom (500gr.)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb friss paradicsom
- 2 tk. cukor
- 2 tk. pizza fűszerkeverék
- kevés olaj
- ízlés szerint só
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb friss paradicsom
- 2 tk. cukor
- 2 tk. pizza fűszerkeverék
- kevés olaj
- ízlés szerint só
Az olajon megdinsztelem az apróra vágott
hagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát is. Felöntjük a sűrített paradicsommal,
fűszerezzük hozzáadjuk a cukrot és a sót is. Beletesszük a félbe vágott (héja
lehúzva) paradicsomokat is és összeforraljuk kis lángon. Közben sűrűsödik,
kavargatni kell. Én bele szoktam keverni a kész szószba még 2 kis Hamé sonkát
is, alaposan összetörve. Így máris húsos pizza lesz. Ez a szósz bármilyen
pizzához vagy pizzás sütihez megfelelő, és szabadon gazdagítható bármivel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése