Régen kaptam ezt a kis gyűjtemény egy ismerősömtől, azóta én is kiegészítettem ezzel-azzal már. Szerintem hasznos lehet, nemcsak az étlapokhoz hanem a saját magunk által megálmodott ételcsodák ötletes elnevezéséhez is. Nem egy gasztro-lexikon, de kiindulópontnak éppen elég.
Minden új magyarázatot szívesen várok, és felrakom a gyűjteménybe!
Ambassador-módra: főként
bordaszelet elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával beborítva,
végül panírozva és kisütve.
angolosan: zöldségeknél
- főzve, majd forrón, vajjal tálalva; sült húsoknál pedig véresen.
bácskai
módon: friss zöldpaprikával és paradicsommal készítve
bakonyi
módon: tejfölös vagy tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
készült étel
Batthyány
módra: rizs hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal gazdagítva
bearni
módon: tárkonnyal, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült
mártással tálalva
bordói
módra: vörösborral vagy bordói mártással (vörösborral,
gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel készített
spanyolmártással) készült
böllér
módra: valamilyen belsőséggel készült étel
breton
módon: babbal és paradicsommal készítve
Budapest
módra: húsétel pörköltszafttal, szárnyas májjal, gombával,
szalonnával, zöldpaprikával, paradicsommal és borsóval készült raguval tálalva
burgundi
köret: pirított húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával
cecei
módra: zöldpaprikával készítve
chantilly
módra: tejszínnel gazdagított
étel
Chipolata
módra: gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült
raguval tálalva
Colbert
módra: hússzelet pirított gombával és barna gombamártással, vagy
natúrsütés után gombamártással bevont, reszelt sajttal és zsemlemorzsával
megszórt, vajjal megpirított borjúborda
Corneille
módra: narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel ízesítve
creol
módon: hagymán pirított paradicsommal készült máj,
csabai
módon: füstölt kolbásszal készítve
csángó módon:
savanyú káposztával készített étel
dalmát
módra: hagymával és vörösborral készült paprika,sütve vagy párolva
debreceni
módon: füstölt kolbásszal, debrecenivel készítve
dorozsmai
módra: halaknál - sütve, tejföles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry-módon:
kelvirággal készített húsok
Duna
módra: tojásrántottával megtöltött, jellemzően gombafejjel tálalt
sertés- vagy borjúszelet
Elisabeth
Taylor-módra: Főtt füstölt sonka petrezselymes ananászraguval
tálalva
elzászi
módon: savanyú káposztával készítve
erdélyi
módon: tárkonyos fűszerezéssel, vagy szalonnával, kakukkfűvel,
borssal, puliszkával készített tokány
erdészné
módra: erdei gombával és húsos szalonnával, burgonyával, valamint
vajas pecsenyelével készített étel
Esterházy
módra: rostélyos vagy szűzérme ami tejföles-boros zöldségmártásban
van párolva
Florentin
módra: párolt, spenóttal, besamellel és sajttal átsütött fogasfilé
franciásan
tűzdelt:, majd vajba és morzsába forgatott, roston sült máj, vagy
rakott krumplival és fehérboros pecsenyelével tálalt sertésszelet
frankfurti
jellegű:virslivel, kelkáposztával készült étel
Giuseppe
módra: paradicsommal, sonkával, gombával, pezsgővel és főtt
tojással készült spagetti
Godard-módon: bélszínszelet
sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval
(pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hawaii
módra: ananásszal készült étel
hentesné
módra: szalonnával, ecetes uborkával készült
Holstein-módon:
tükörtojással tálalva
IV.
Henrik módra: articsókával, zöldborsóval és béarni mártással
készült bélszín
Julienne-módra: nagyon
vékonyra szelt zöldséggel
kalocsai
módon paprikával készítve
kantoni: kínai
konyhai irányzat - különleges íz párosítások jellemzik
Károlyi-módon: savanyú
káposzta sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; vagy saláta-
főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejes
saláta darabolva és tartármártással nyakon öntve
kassai
módra: = sonkával készült étel
kecskeméti
módon: barackpálinkával vagy sárgabarackkal készített étel
kedvenc
módra: rostonsült libamájjal, spárgával és madeiramártással
készült bélszínszelet
Kedvessy
módra: sült libamájjal, vesével, gombapéppel és kapros-paprikás
mártással tálalt bélszínszelet
kertészné
módra: vegyes zöldségekkel gazdagítva
kijevi módra:pulykamell
szerecsendiós-sajtos fűszervajjal töltve és kirántva
korhely:
savanykás jellegű vagy szesszel készült étel
Kossuth: hússzelet
szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
lengyelesen: forró
vajban pirított, sózott prézlivel tálalva
lyoni
módra: sült hagymával készítve
magyaros:
lecsós, esetleg pörköltös
magyaróvári
módra: pulykamellből készített natúrszelet pirított gombával,
sonkával és sajttal, grillen sütve
makói
módon: hagymásan készítve
marengói
módon: borral párolva, gombával, paradicsommal és vöröshagymával
Marschal: máj amit
sültszalonna-taréjjal tálalunk
Medici-módra: choron
mártással (paradicsompürével dúsított bearni mártással) tálalva,
szarvasgombával díszítve
mexikói: chilis
vagy kukoricás étel
milánói
módon: milánói makarónival körített étel, vagy reszelt sajttal
kevert zsemlemorzsával panírozott és milánói makarónival körített hússzelet, esetleg
gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal készített rizs
molnár módra:
lisztben megforgatott, vajban sütött, párolt halféle; tálaláskor a barnára sült
vaj és citromlé keverékével locsolják és petrezselyemmel szórják meg
Murat-módon: a
hússzeletet natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meglocsoljuk
és egy szelet sonkával beborítjuk
normandiai
módon: almával, almaborral vagy almapálinkával készített étel
Orly
módon: sörtésztába mártva és kisütve
óvári
módra: gombapéppel, gépsonkával és óvári sajttal készítve
Palatinus
módra: lecsóval, pirított burgonyával, libamájszeletekkel és
zöldborsóval tálalva
párizsiasan:
lisztbe
és felvert tojásba forgatva, kisütve
pekingi: kínai
konyhai irányzat:az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné
módra: hagymával és burgonyával együtt - jellemzően sütőben sütve
Pompadour
módra: gombapéppel, tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve,
barna fűszermártással tálalva
provanszi
módon: majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával
fűszerezve; hússzeletnél: barnamártással, fehérborral, vöröshagymával,
paradicsommal, fokhagymával készült
rácos
jellegű: főtt krumplival, lecsóval, tejföllel és
füstöltszalonna-taréjokkal sütött étel
részeges: szeszesitallal
készült étel
Richelieu
módon: roston sült gomba, párolt saláta, újburgonya és töltött
paradicsom köretnek tálalva
Rossini
módra: libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással készült
húsétel, vagy parmezánnal, libamájjal és Marsala mártással készített tészta
Royal
módon: bearni mártással, szarvasgombával készítve
Schwarzwald
módra: feketeerdei sonkával és rápirított sajttal
Stefánia
módon: = főtt tojással töltve
strasbourgi
módon: libamájjal vagy libamájpürével és gombával készült étel
Szapáry
módon: vesével és velővel készült máj
Széchenyi-módra: rostélyos
szalonnás pörköltszaftban párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, főtt
sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva
szecsuáni: kínai
konyhai irányzat: csípős jellegű ételekkel
székelymódra: savanyú
káposztával készült étel
Szentgyörgyi-módon: sülthús,
pirított hagymával és gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Sztroganoff
módon: bélszíncsíkok apróra vágott gyöngyhagymával vajon pirítva,
fűszerezve és tejszínnel forralva; vadhúsnál - gombával, ecetes uborkával,
kaprival és borral készítve
Talleyrand
módra: makaróni sajttal, szarvasgombával és libamájjal elkészítve
tavasziasan: párolt
vegyes zöldséggel
tokaji
módon: borral elkészítve
török
módon: padlizsánnal készítve
udvarmester
módra: fűszeres vajjal tálalva
vadász
módra: pirított gombával, szárnyas májjal, barnamártással készült
étel
vesztfáliai
módon: sült sonkával és madeira mártással tálalva
Victor
Hugo-módra: bearni mártással, ajókagyűrűvel tálalt
bélszínszelet
Villa
Franca módon: bélszínszelet, vajban pirított gombával és
natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; vagy vadhús, gombával,
tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington
módra: gombapéppel, leveles tésztában sütött bélszín madeira
mártással
Wilson-módra: sonka,
előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással
tálalva
1 megjegyzés:
Szépen összegyűjtötted a kifejezéseket, sokszor hasznos lehet!
Megjegyzés küldése