Rákóczi túrós... Hát igen ő egy igazi nehézbombázó túrós süti kategóriában. Az én receptem a Gundel Károly féle recept, Edi módra átdolgozott variációja. A család megoszlik mazsola ügyben, így azt én legnagyobb sajnálatomra kihagyom belőle, és a töltelékbe sem teszek tejfölt, mert úgy nekem nagyon lágy lesz. Hosszadalmasabb leírni, mint elkészíteni, jótanácsként annyit adhatok, hogy mindent időbe készítsünk elő, mert a sütemény háromszorra sül ki, és nem szereti ha a különböző lépéseknél nagyon visszahűl. Túlsütni sem érdemes, mert akkor száraz lesz a végeredmény.A fényképezés még mindig nem az igazi, a habzsákom pedig úgy nézem újat kíván.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
csipet só
1 tojás
3 ek. tejföl
1 cs.vaníliás-cukor
1 cs.sütőpor
kevés reszelt citromhéj (opcionális)
10 dkg vaj
8 dkg cukor
csipet só
1 tojás
3 ek. tejföl
1 cs.vaníliás-cukor
1 cs.sütőpor
kevés reszelt citromhéj (opcionális)
Töltelékhez:
85 dkg túró,
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg mazsola (opcionális)
3.vaníliás-cukor, vagy vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg mazsola (opcionális)
3.vaníliás-cukor, vagy vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa
Tetejére:
6 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár
(Én 40 x 26 cm-es tepsit használtam.)
15 dkg porcukor
baracklekvár
(Én 40 x 26 cm-es tepsit használtam.)
Elkészítés:
A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat, hozzákeverem a
cukrot, vaníliás-cukrot,sót- majd a tojással és a tejföllel összeállítom a
tésztát. Majdnem linzertésztát kapunk, amit legalább fél órán át a hűtőbe
pihentetünk.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: az áttört túrót kikeverem a
cukorral, (én most finom saját készítésű túrót használtam) hozzákeverem a tojássárgákat,
vaníliát , citromhéjat,(ha szereti a család, akkor a mazsolát),már csak a
tojásfehérje marad ki, de ezt csak akkor verem kemény habbá és keverem a
túróhoz amikor elősütöm a tésztát. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom,sütőpapírral
bélelt tepsibe rakom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál zsemlemorzsával (igazából babapiskóta morzsájával kellene) és rásimítom a túrótölteléket. Visszateszem és sütöm még 20 percig.
Amíg sül, elkészítem a tetejére való tojáshabot: kemény habot verek a fehérjékből, a porcukrot lassan, fokozatosan adagolom hozzá. Ezután habzsákba vagy vastagabb kivágott sarkú nejlonzacskóba szedem és a tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 15 percre, míg egy kicsit világossárga lesz a hab. Itt én levettem 160 fokra a sütőt. Ezalatt a baracklekvárt habzsákba vagy nejlonzacskóba kanalazom. A kész sütemény rácsközeit kitöltöm (még forrón) a lekvárral. Mostmár csak ki kell várni, hogy hűljön egy kicsit. Szerintem ez a legnehezebb! Vizes késsel vágjuk, csinos kockákra.
4 megjegyzés:
Az Isteni túrós, amit nem lehet megunni. Akárhány fázisban készül, csak imádni lehet. Szép formásak a habkockáid.:):)
Köszönöm tücsi, valóban megunhatatlan!
Edi! Ez az egyik kedvenc sütim. Ha rászánom magam, hogy végre készítsek igazi túrót, megsütöm, annyira klassz recept!
Gionetta, kívánom mielőbb szánd rá magad a túrógyártásra, csak egy kis türelem kell hozzá. Azután már sülhet is a Rákóczi. :)
Megjegyzés küldése