2012. március 25., vasárnap

Sonkás buci




Ismét egy finom és tartalmas péksüti recept, ami megoldja a holnapi tízórai problémáját is. Egy tartalmas leves mellé nagyon jó második fogás. A tészta másnap is finom puha. Bármilyen töltelékkel elkészíthető, ezért megunhatatlan.

Tészta:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • csipetnyi aszkorbinsav
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1,5-2 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • 10 dkg. sonka
  • 5 dkg. kolbász
  • 10 dkg. sajt
  • 2 db. csemege uborka
 


ELKÉSZÍTÉS:

A tészta hozzávalóiból kézzel vagy géppel tésztát dagasztunk.
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Amíg kel - összevágjuk a töltelék hozzávalóit apró darabokra, a sajtot pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük őket. Ízlés szerint fűszerezhetjük is. A megkelt tésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán 1 cm. vastagra nyújtjuk, majd 10-12 egyforma darabra vágjuk.
A darabokat külön tovább nyújtjuk, nagyjából téglalap alakúra. A lapok tetejébe kanalazunk egy nagyobb kupac tölteléket, majd elkezdjük felcsavarni. Csavaráskor a széleket alaposan összenyomkodjuk. A vége alulra kerüljön. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nem túl közel egymáshoz. 20 percet pihentetjük, majd megkenjük őket tojással és megszórjuk magkeverékkel. (Ez nálam 1-1 kk. zabpehely, szezámmag, lenmag volt) 210 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt, szép világosbarnára sütjük. Gőzösíthetjük a sütőt, így jobban megemelkedik a sülő tésztánk. Finom kenyér jellegű tésztát kapunk, jó sok töltelékkel! 



A töltelék tetszés szerint variálható, fűszerezhető ezért nagyon változatosan készíthető ez a péksütemény.

1 megjegyzés:

tücsi írta...

Ez a töltött péksütemény a fiam kedvence, lenne......
Jól néz ki:)