2012. március 31., szombat

Napraforgó nagyanyónak




Nagy nap volt a mai, az én drága nagymamám 85. születésnapját ünnepeltük. Ennek tiszteletére, rendhagyó módon családi uzsonnát készítettem. Volt finom házi majonézes burgonyasaláta, jó kis fűszeres fasírozott, de a délután fénypontja az én Napraforgó kenyerem volt. Sok helyen láttam már gyönyörűbbnél gyönyörűbbeket, az enyém nem sokban tér el ezektől, talán a legfőbb különbség a friss élesztő. Szárítottal nekem nem kelt meg olyan szépen. A formázása nem ördöngösség, hosszabb leírni, mint megcsinálni. Tökéletes útmutató található hozzá: ITT,
Hozzávalók:
  • ·        50 dkg. finomliszt
  • ·        25 dkg. kenyérliszt
  • ·        3 dl. langyos tej
  • ·        1,25 dl. étolaj
  • ·        2 egész tojás
  • ·        5 dkg. friss élesztő
  • ·        1 tk. cukor
  • ·        2 púpos tk. só
Lapokra:
  • ·        5 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
  • ·        1 tojás
  • ·        szezámmag és lenmag
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A többi alapanyag hozzáadásával közepesen lágy tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva duplájára kelesszük, ez nálam kb. 50 perc volt.
Ha szépen megkelt enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és két részre osszuk.
Az első részt 5 egyenlő darabra vágjuk, belőle lesznek az alsó szirmok. Kis gombócokat formázunk, majd egyenként elkezdjük kinyújtani kb. 20-22 ceni átmérőjű körökre. Legjobb rögtön a sütőpapírral kibélelt tepsibe tenni. Minden lap tetejét megkenjük olvasztott vajjal. Az utolsó, 5. lapot picit nagyobbra nyújtjuk, és (mintha tortát vonnánk be)  lelógatjuk a széleken, szépen becsomagolva ezzel a tésztánkat. Az utolsó lap tetejét nem vajazzuk! Ezután egy éles késsel 4 bevágást csinálunk (csillag alakban), a szélétől 1 centit elhagyunk, így nyolc egyforma háromszög alakú szirmot kapunk. A közepétől fogva egyenként kifordítgatjuk a szirmokat, és eligazgatjuk.
Ezután a tészta másik része kerül sorra. Ennek a negyed részét levágjuk és félretesszük, ez lesz a napraforgó közepe. A fennmaradó részt 5 egyforma darabra vágjuk és kb. 12-14 cent átmérőjű körökre nyújtjuk, hogy beleférjen a már kész nagyobb kőr körepébe. Ugyanúgy vajazzuk, mint a nagyobb részt, majd betesszük a közepébe, és megcsináljuk a bevágásokat úgy, hogy ezek a szirmok az alsó két szirom közé essenek.
Ezután a kész szirmok közé betesszük a félretett tésztadarabunkat, és már kész is a formázás.
30 percig letakarva kelesszük, majd mindenhol lekenjük felvert tojással. A szirmok tetejére szezámmagot szórunk, középre pedig lenmagot.
Előmelegített sütőben 190 fokon - kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ne süljön túl gyorsan, mert akkor szép piros lesz kívül, de nyers maradhat a közepe. Én ennél a tésztánál is gőzös sütőt használok, azaz kis tepsibe vizet teszek a sütő aljába, még amikor bekapcsolom.
 BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT DRÁGA NAGYANYÓNK!!!

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű lett a napraforgód! Boldog szülinapot és további jó egészséget az ünnepeltnek!

Edi írta...

Köszönöm a dicséretet, és a jókívánságokat is!