Nagy nap
volt a mai, az én drága nagymamám 85. születésnapját ünnepeltük. Ennek
tiszteletére, rendhagyó módon családi uzsonnát készítettem. Volt finom házi
majonézes burgonyasaláta, jó kis fűszeres fasírozott, de a délután fénypontja
az én Napraforgó kenyerem volt. Sok helyen láttam már gyönyörűbbnél gyönyörűbbeket,
az enyém nem sokban tér el ezektől, talán a legfőbb különbség a friss élesztő.
Szárítottal nekem nem kelt meg olyan szépen. A formázása nem ördöngösség,
hosszabb leírni, mint megcsinálni. Tökéletes útmutató található hozzá: ITT,
Hozzávalók:
- · 50 dkg. finomliszt
- · 25 dkg. kenyérliszt
- · 3 dl. langyos tej
- · 1,25 dl. étolaj
- · 2 egész tojás
- · 5 dkg. friss élesztő
- · 1 tk. cukor
- · 2 púpos tk. só
Lapokra:
- · 5 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- · 1 tojás
- · szezámmag és lenmag
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos
cukros tejben. A többi alapanyag hozzáadásával közepesen lágy tésztát
dagasztunk. A tésztát letakarva duplájára kelesszük, ez nálam kb. 50 perc volt.
Ha szépen megkelt enyhén lisztezett
deszkára borítjuk, és két részre osszuk.
Az első részt 5 egyenlő
darabra vágjuk, belőle lesznek az alsó szirmok. Kis gombócokat formázunk, majd
egyenként elkezdjük kinyújtani kb. 20-22 ceni átmérőjű körökre. Legjobb rögtön
a sütőpapírral kibélelt tepsibe tenni. Minden lap tetejét megkenjük olvasztott
vajjal. Az utolsó, 5. lapot picit nagyobbra nyújtjuk, és (mintha tortát vonnánk
be) lelógatjuk a széleken, szépen
becsomagolva ezzel a tésztánkat. Az utolsó lap tetejét nem vajazzuk! Ezután egy
éles késsel 4 bevágást csinálunk (csillag alakban), a szélétől 1 centit
elhagyunk, így nyolc egyforma háromszög alakú szirmot kapunk. A közepétől fogva
egyenként kifordítgatjuk a szirmokat, és eligazgatjuk.
Ezután a
tészta másik része kerül sorra. Ennek a negyed részét levágjuk és félretesszük,
ez lesz a napraforgó közepe. A fennmaradó részt 5 egyforma darabra vágjuk és
kb. 12-14 cent átmérőjű körökre nyújtjuk, hogy beleférjen a már kész nagyobb
kőr körepébe. Ugyanúgy vajazzuk, mint a nagyobb részt, majd betesszük a
közepébe, és megcsináljuk a bevágásokat úgy, hogy ezek a szirmok az alsó két
szirom közé essenek.
Ezután a kész szirmok közé betesszük
a félretett tésztadarabunkat, és már kész is a formázás.
30 percig letakarva kelesszük, majd
mindenhol lekenjük felvert tojással. A szirmok tetejére szezámmagot szórunk,
középre pedig lenmagot.
Előmelegített sütőben 190 fokon -
kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ne süljön túl gyorsan, mert akkor szép piros
lesz kívül, de nyers maradhat a közepe. Én ennél a tésztánál is gőzös sütőt
használok, azaz kis tepsibe vizet teszek a sütő aljába, még amikor bekapcsolom.
2 megjegyzés:
Gyönyörű lett a napraforgód! Boldog szülinapot és további jó egészséget az ünnepeltnek!
Köszönöm a dicséretet, és a jókívánságokat is!
Megjegyzés küldése