2012. március 11., vasárnap

Copfocska



Kicsit kalács-kicsit briós mindenesetre nagyon csinos sütike. Még másnap is puha ,ezért suliba csomagolni is megfelelő. Gyerkőceim nagyon szeretik.

Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 8 púpos ek. cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 5 tojás sárga
  • 1 kg finomliszt
  • 2 csapott kk. só
  • 2 púpos tk. kakaópor
Tetejére:
  • 2 tojás
  • gyöngycukor
Elkészítés:

Az élesztőt 2dl. langyos, cukros tejben felfuttatom. A többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztok. Kézzel és géppel egyaránt kidagasztható. Ha géppel készítjük, először a folyékony hozzávalók kerüljenek bele.15-20 perc után kettéveszem a tésztát, és az egyik felébe belegyúrok 2 púpos teáskanál kakaóport amit előzőleg pici langyos tejjel elkevertem. Letakarom őket és egy órát kelesztem. Lisztezett deszkán kör alakúra lapítgatom a világos tésztám (kb.1 cm vastagra),majd ráborítom a csokis tésztát, amit hozzálapítgatok. Kézzel finoman összenyomkodom, de akár nyújtófával is végezhetjük ezt. A tészta most már szép, kétrétegű. Ekkor 30 darabra vágom, és kb. 15-20 centis kígyókká formázom. Ezeket hármasával összefonom, úgy hogy a kezdésnél és a végénél jól összenyomkodom a tésztát
Kivajazott tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, legyen helyük hízni.
Még 20 percig kelesztem, konyharuhával letakarva.
Megkenem a tetejét tojással és gyöngycukrot (jégcukrot) szórok rá.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton (190 fok) kb. 25perc alatt pirosra sütöm. 10 nagyobb copfocska lesz belőle! Egyfajta tésztával is elkészíthető.


Nincsenek megjegyzések: