Kicsit kalács-kicsit briós mindenesetre nagyon csinos sütike. Még másnap is
puha ,ezért suliba csomagolni is megfelelő. Gyerkőceim nagyon szeretik.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 8 púpos ek. cukor
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 5 tojás sárga
- 1 kg finomliszt
- 2 csapott kk. só
- 2 púpos tk. kakaópor
Tetejére:
- 2 tojás
- gyöngycukor
Elkészítés:
Az élesztőt 2dl.
langyos, cukros tejben felfuttatom. A többi hozzávalóval együtt közepesen lágy
tésztát dagasztok. Kézzel és géppel egyaránt kidagasztható. Ha géppel készítjük,
először a folyékony hozzávalók kerüljenek bele.15-20 perc után kettéveszem a
tésztát, és az egyik felébe belegyúrok 2 púpos teáskanál kakaóport amit
előzőleg pici langyos tejjel elkevertem. Letakarom őket és egy órát kelesztem. Lisztezett
deszkán kör alakúra lapítgatom a világos tésztám (kb.1 cm vastagra),majd
ráborítom a csokis tésztát, amit hozzálapítgatok. Kézzel finoman
összenyomkodom, de akár nyújtófával is végezhetjük ezt. A tészta most már szép,
kétrétegű. Ekkor 30 darabra vágom, és kb. 15-20 centis kígyókká formázom.
Ezeket hármasával összefonom, úgy hogy a kezdésnél és a végénél jól
összenyomkodom a tésztát
Kivajazott tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, legyen helyük hízni.
Még 20 percig kelesztem, konyharuhával letakarva.
Megkenem a tetejét tojással és gyöngycukrot (jégcukrot) szórok rá.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton (190 fok) kb. 25perc alatt pirosra sütöm. 10 nagyobb copfocska lesz belőle! Egyfajta tésztával is elkészíthető.
Kivajazott tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, legyen helyük hízni.
Még 20 percig kelesztem, konyharuhával letakarva.
Megkenem a tetejét tojással és gyöngycukrot (jégcukrot) szórok rá.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton (190 fok) kb. 25perc alatt pirosra sütöm. 10 nagyobb copfocska lesz belőle! Egyfajta tésztával is elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése