Egészséges, természetes és nagyon finom magyaros krémsajtot készíthetünk otthon is. Igaz kis türelemre szükségünk lesz, de garantáltan megéri! Az alap recept moha konyhájából származik, ahol én igen sokat időzök- hálás köszönet érte! Az én variációm:
KRÉMSAJT:
Két nagy dobozos jófajta 20 %-os tejfölt készítsünk elő.
Egy közepes fazékra helyezzük rá a tésztaszűrőt amit előzőleg vékony vászonnal, vagy organza anyaggal kibéleltünk.A tejfölöket én finoman elkeverem 1 teáskanál sóval, mert főként sós kencének használom ezt az alapot. Sokféle variációt olvastam már, de nekünk ez vált be. Nem melegítem elő, hanem beleöntöm a szűrőbe, lefedem egy tányérral és hagyom 3-4 órát a kamrában cseperegni - majd beteszem a hűtőbe. Itt is csepeg még 10-12 órát (nálam 1 éjszakát). Eddigre klassz krémsajt állagot kap, se lágy se kemény nem lesz. A savót is felhasználhatjuk, például péksütikhez.
ÍZESÍTÉS:
2 kisebb fej lilahagymát nagyon apródarabokra vágok, belekeverem a krémsajtba.
Teszek hozzá 2 evőkanál pirosaranyat, kis őrölt köményt és borsot.
Jól elkeverem és fedeles edénykébe beteszem a hűtőbe. 4-5 napig nyugodtan fogyasztható!
Természetesen ízesíthető másként is, például csemegeubi-kapor, snidling-petrezselyem, vagy mindenki ízlése szerint. Reszelt füstölt sajttal elkeverve is isteni.
Ebből a mennyiségből kb. fél kiló krémsajtot kapunk. Érdemes kisebb adagokra szedni és többféle ízesítéssel elkészíteni. Ezzel jól kiválthatjuk a bolti , igencsak szintetikus vaj-és-sajtkrémeket, a tízórai készítés pedig változatosabb lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése