Hozzávalók a tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2,5-3 dl.langyos tej
- 6 dkg. cukor
- 1 csipet só
- 1 kk. kardamom
- 40 dkg. finomliszt
- 8 dkg. puha vaj
- 8 dkg. kristálycukor
- 1 púpos teáskanál fahéj (vagy sima kakaópor)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, a vajat szobahőmérsékletre melegítjük, és a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk, lefedve duplájára kelesztjük. Dagasztásnál először 2,5 deci tejet adjunk hozzá, a többit csak ha nem elég lágy a tésztánk. Amíg kel kikeverjük a puha vajat a cukorral és fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 2 téglalappá nyújtjuk, (egyenként kb. 30x50 cm.) megkenjük a vajas krémmel.
Fontos, hogy a vaj szoba-hőmérsékletű legyen, de ne folyósra olvasztott. Feltekerjük, majd 1,5 cm.-es darabokra vágjuk éles késsel. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, kicsit
megigazgathatjuk. Újra kelesszük, körülbelül 20 percig. Ezután megkenjük tojással és megszórjuk dekorcukorral (jégcukorral). Én olyan szerencsés vagyok, hogy megszórhattam az igazi Parlsocker-rel, köszönet érte Józsimnak!
Előmelegített sütőben, 210 fokon, 10-15 percig sütjük. Szép pirosra süljön! Ha kihűlt fagyasztható, sőt jellemzően fagyasszák is a hazájában! Szobahőmérsékleten felengedve már fogyasztható is! Igazából kis süteményes kapszliban sütik, most a képek miatt én is használtam néhányat. Az igazat megvallva nekem szebben megsül nélküle. Ez a mennyiség kb 40 kiscsigához elég.
Készíthetjük kakaósan is, vagy ilyet is-olyat is, hogy mindenki kedvére csemegézhessen. Próbálkoztam fázisfotókat készíteni, hát több kevesebb sikerrel - de ígérem szorgalmasan gyakorolok!Ha valaki nem szereti a kardamom ízét akkor kihagyhatja, de javasolom, hogy először próbálja ki, hiszen csak így lesz meg az igazi svéd fahéjas zsömlécskénk. A fűszer tökéletes leírását
ezen az oldalon találjuk, köszönet érte!!!
7 megjegyzés:
De szépek, finom lehetett:)
Örülök, hogy tetszik,bizony alig tudtam eldugni néhány darabot, holnapra a suliba.
Jujj, a kardamontól olyan illatos és finom lehetett! Imádom az ízét, az illatát. Fahéjjal kombinálva igazán fönséges. Azt hiszem nem tudok ennek a recepnek ellenállni:)
Még ismerkedem a blogoddal, de ez a csiga nagyon jól hangzik és nagyon gusztán néz ki.:):)
Kedves HajniZoli és tücsi!
Köszi a dicséretet, ne álljatok ellen - süssétek meg. Ígérem nem csalódtok!!!
Kati : Köszönöm!
Guszta kis sütemény és nagyon finom lehet!
Megjegyzés küldése