Egyik kedvencem a békebeli házi kifli. Ma erre esett a választás, főként azért mert a gyerkőcök a sonkás-sajtos változatot nagyon szeretik tízórai gyanánt.
Nem kell külön keleszteni, ezért gyorsan elkészül és nagyon finom.
Hozzávalók: 8 darabhoz
- 35 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 4 dkg vaj
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
Elkészítés:
- A felsorolt hozzávalóból lágyabb tésztát dagasztunk.
Ez kb. 20 perc, akár kézzel-akár géppel dagasztunk. - Amikor kész a tészta kettéosztjuk, kör alakra kinyújtjuk.
(Előtte nem kell keleszteni.) - A lapokat 4 cikkre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk.
- A szélesebb részétől kezdve feltekerjük őket, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük
- Bemelegítjük a sütőt, és az aljába (egy másik tepsibe ) vizet teszünk. A kifliknek elég a tepsiben kelnie, letakarva 20 percig.
- A tetejét megkenjük tojás és tej keverékével. Most megszórhatjuk sóval vagy magokkal.
- A kifliket 15-20 perc alatt,200 fokon világosbarnára sütjük.
Én dupla adagból szoktam készíteni, tetejét megszórom
durva sóval, vagy szezámmaggal. Az egyik részét megtöltöm sajttal és sonkával.
Ez kiváló reggeli a gyerkőcöknek, mert másnapra is friss marad. Igazából
bármivel megtölthető csak az a fontos, hogy a töltelék ne érjen a tészta
széléig.
2 megjegyzés:
Szépek lettek a kiflijeid. Én is sütöttem nemrég, kétszer is egymásután paprikás kifliket, majd hamarosan teszem fel őket.
Köszönöm. Várom a paprikás kifliket!
Megjegyzés küldése