2012. március 19., hétfő

Házi kifli



Egyik kedvencem a békebeli házi kifli. Ma erre esett a választás, főként azért mert a gyerkőcök a sonkás-sajtos változatot nagyon szeretik tízórai gyanánt.
Nem kell külön keleszteni, ezért gyorsan elkészül és nagyon finom.

Hozzávalók: 8 darabhoz
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
Elkészítés:
  • A felsorolt hozzávalóból lágyabb tésztát dagasztunk.
     Ez kb. 20 perc, akár kézzel-akár géppel dagasztunk.
  • Amikor kész a tészta kettéosztjuk, kör alakra kinyújtjuk.
    (Előtte nem kell keleszteni.)
  • A lapokat 4 cikkre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk.
  • A szélesebb részétől kezdve feltekerjük őket, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük
  • Bemelegítjük a sütőt, és az aljába (egy másik tepsibe ) vizet teszünk. A kifliknek elég a tepsiben kelnie, letakarva 20 percig.
  • A tetejét megkenjük tojás és tej keverékével. Most megszórhatjuk sóval vagy magokkal.
  • A kifliket 15-20 perc alatt,200 fokon világosbarnára sütjük.


Én dupla adagból szoktam készíteni, tetejét megszórom durva sóval, vagy szezámmaggal. Az egyik részét megtöltöm sajttal és sonkával. Ez kiváló reggeli a gyerkőcöknek, mert másnapra is friss marad. Igazából bármivel megtölthető csak az a fontos, hogy a töltelék ne érjen a tészta széléig. 



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Szépek lettek a kiflijeid. Én is sütöttem nemrég, kétszer is egymásután paprikás kifliket, majd hamarosan teszem fel őket.

Edi írta...

Köszönöm. Várom a paprikás kifliket!