2012. március 20., kedd

Pizzás csiga



Nem vagyok egy nagy pizzás, de a családom nagyon szereti. Ezért esett a választás ma a pizzás csigára. Ez a süti is szuper tízóraira, így holnap reggel sem kell szendvicseket gyártanom. Egy gyors és univerzális tészta, a szósz pedig egyszerű, és nagyon finom. Érdemes kipróbálni!
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 0,5 dl étolaj
- 2 dl víz
- 2 csapott tk. só
- 1 dl. tej
- csipet cukor
- 2,5 dkg élesztő

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát dagasztunk. majd egy tálban duplájára kelesztjük. (kb. 40 perc)
A megkelt tésztát két részre osszuk , majd egyenként 3-4 mm vastagra nyújtjuk..
Egyenletesen rákenjük az elkészített pizzaszószt a tésztára, és óvatosan feltekerjük. Előkészítjük a sütőpapírral kibélelt tepsit, és a kb. 1,5 centi szélesre szeletelt csiguszokat óvatosan beletesszük. Éles késsel szeljük, hogy a töltelék ne nyomódjon ki. A tepsin lévő csigákat megigazgatjuk, és mindegyik tetejére teszünk egy kis reszelt sajtot.(Esetleg füstölt sajtot.)
Újra kelesztem, amíg a sütőt bemelegítem. 200 fokon kb.15 perc alatt pirosra sütöm. Ez egy alap (sós csigákhoz való) tészta. Igazából bármivel tölthető. Pl.: sajtkrém, pirított gomba, sonka vagy kolbászdarabkák…

Házi pizza szósz:

- Dobozos sűrített paradicsom (500gr.)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb friss paradicsom
- 2 tk. cukor
- 2 tk. pizza fűszerkeverék
- kevés olaj
- ízlés szerint só


Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát is. Felöntjük a sűrített paradicsommal, fűszerezzük hozzáadjuk a cukrot és a sót is. Beletesszük a félbe vágott (héja lehúzva) paradicsomokat is és összeforraljuk kis lángon. Közben sűrűsödik, kavargatni kell. Én bele szoktam keverni a kész szószba még 2 kis Hamé sonkát is, alaposan összetörve. Így máris húsos pizza lesz. Ez a szósz bármilyen pizzához vagy pizzás sütihez megfelelő, és szabadon gazdagítható bármivel.

Nincsenek megjegyzések: