2012. október 1., hétfő

Indiai kiruccanás






Tandoori csirkedarabok, Naan kenyér és Raita

Az indiai konyha szerintem csodálatos. Sokan tartanak tőle, az erős és túlzottan fűszeres ételek miatt. Mindenképpen érdemes vele egy próbát tenni, mert szerintem bármi más ízvilággal összehasonlíthatatlan. Lehet itt is csínján bánni a fűszerekkel és az erős ízzel, formáljuk bátran saját ízlésünkre a recepteket. Indiára (a magyar konyhához hasonlóan) jellemző, hogy ahány ház annyi féle fűszerezés. A híres keverékek sem egyformák, ki-ki a saját ízlése szerint keveri-pirítja-töri a fűszereket hozzá. A mostani étel sem teljesen autentikus, picit le van egyszerűsítve, hogy egy átlagos magyar háztartásban is elkészíthető legyen. Tandoori csirkedarabok, melynek a fűszerezése szerintem nagyszerű, de sajnos tandoor kemence nem állt rendelkezésemre :), ezért a sütőben sült, Naan kenyér, ami az én családomban rettentő sikeres, és Raita mely egy érdekes menta mártás – ez inkább ínyenceknek ajánlatos, családom véleménye igen megosztott, van aki imádja – nekem annyira nem kedvenc. Viszont rengeteg zöldség tálalható hozzá, és nagy büszkeségemre a képen láthatóak mind az én kiskertem ajándékai!

TANDOORI CSIRKEDARABOK:


  • lebőrözött csirkecombok és nagyobb darabra vágott csirkemell
  • A titok a PÁC-ban van:
  • 1 nagy doboz joghurt
  • 3 ek. tandoori masala fűszerkeverék
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. cayenne bors
  • 3 ek. olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint


Elkészítés: 

Összekeverjük a pác hozzávalóit (én meg szoktam kóstolni a sózás miatt) és beletesszük a húsdarabokat, hogy mindenhol vastagon ellepje. Pácolódni hagyjuk legalább 5-6 órát, hideg helyen. Sütéshez egy grillráccsal ellátott tepsibe pakoljuk ( a pác szépen rajta marad) és 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. Szabadban-grillen-még finomabb! Amíg sül elkészítjük hozzá a Naan kenyeret.

A bepácolt csirke darabok

NAAN KENYÉR:


  • 1 cs. száraz élesztő
  • 40 dkg. kenyérliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 5 ek. tej
  • 3 ek joghurt
  • 2 tk. cukor
  • 2 ek. olívaolaj
  • kb. 1 dl víz

Sülés közben...
Elkészítés:

A száraz élesztőt langyos cukros vízben felfuttatom, a lisztet a sóval, sütőporral elkeverem. A tejjel, joghurttal, olajjal együtt rugalmas tésztát dagasztok. Én géppel dagasztom, tehát először a folyékony hozzávalók kerülnek bele, majd a lisztes keverék. 15 percet pihentetem a tésztát,(letakarva) majd lisztezett deszkán 8-10 darabra vágom. Több sütési mód létezik, én egy nagy teflonserpenyőben sütöm, nem a sütőben! A felmelegített serpenyőbe egyenként, vagy ha jó nagy az edény kettesével beleteszem a vékonyra nyújtott lepénykéket. Én egyáltalán nem olajazom, szerintem felesleges. Szépen sül - olaj pedig már van benne. Közepes lángon tanácsos kezdeni a sütést, és kitapasztalni a legjobb hőfokot. Ha már szép rózsaszínes az alja akkor megfordítjuk és a másik oldaláról is sütjük egy kicsit.(Mint a palacsintát.) Gyorsan sül, mire elkészül a csirke ezzel is készen vagyunk. 

Fogyasztásra kész...


RAITA - Indiai mentás szósz

2.5 dl sűrű (görög) joghurt
0,5 decis pohárnyi apróra vágott friss mentalevél
1 tk. méz
1 nagy gerezd fokhagyma (zúzva)
kb 10 dekányi reszelt kígyó uborka
só, bors, ízlés szerint - koriander levél

Elkészítés:

Az uborkát lereszelem, de nem sózom be. Kicsavarom egy kicsit, majd összekeverem a többi hozzávalóval. Ízlés szerint sózom, borsozom. Én koriandert nem teszek hozzá, de sok receptben az is megtalálható. A legjobb ha pár órát tud pihenni a hűtőben.
Hát ez volt a kis kirándulás Indiába, remélem minden kedves olvasóm megéhezett! Érdemes kipróbálni, a hús szemet gyönyörködtető, kívül pirosas belül fehér, a lepénykenyér ezerarcú, az én kislányom még tejföllel-sajttal is szereti ( lángos helyett) de akár meg is tölthetjük minden földi jóval. 

Tandoori masala fűszerkeverék kapható például a Tescóban, 4-500 forintos áron , de szerintem bármely nagyobb üzletben - ahol van nemzetközi konyha részleg. 

A ZÖLDSÉGEIM :)


A tandoor kemence, működés közben

5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon kedvemre való lenne így mindenből egy kicsikét megkóstolni! Guszta nagyon. Ezt a kenyérfélét egyszer kipróbálom valami más fűszeres husi mellé!

Edi írta...

Köszi Éva! A kenyérke irtó finom, javaslom próbáld ki majd! A fűszerezésük érdekes illatos, markáns, de van egy kis édeskés stikkje! Én a kenyeret egy jó csülök mellé is el tudom képzelni. Bár én tunkolós vagyok. :)

Juditka írta...

Hát itt aztán van választék:)
Örülök hogy rád találtam, sok jó recept és képek!
Üdv: Juditka
Örülnék, ha bekukkantanál az én kis konyhámba is.
http://juditkakonyhaja.blogspot.hu/

Edi írta...

Köszönöm Juditka, és természetesen bekukkantok :)

teller-cake írta...

Szuper-jól hangzik az egész és ez a nann-kenyér...gondolom hasonló a pitához de a joghurt biztosan sokat dob az ízén, állagán. Mentettem is! :)