Étlap magyarázó


 Régen kaptam ezt a kis gyűjtemény egy ismerősömtől, azóta én is kiegészítettem ezzel-azzal már. Szerintem hasznos lehet, nemcsak az étlapokhoz hanem a saját magunk által megálmodott ételcsodák ötletes elnevezéséhez is. Nem egy gasztro-lexikon, de kiindulópontnak éppen elég.

Minden új magyarázatot szívesen várok, és felrakom a gyűjteménybe!


Ambassador-módra: főként bordaszelet elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával beborítva, végül panírozva és kisütve.
angolosan: zöldségeknél - főzve, majd forrón, vajjal tálalva; sült húsoknál pedig véresen.
bácskai módon: friss zöldpaprikával és paradicsommal készítve
bakonyi módon: tejfölös vagy tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással készült étel
Batthyány módra: rizs hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal gazdagítva
bearni módon: tárkonnyal, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült mártással tálalva
bordói módra: vörösborral vagy bordói mártással (vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel készített spanyolmártással) készült
böllér módra: valamilyen belsőséggel készült étel
breton módon: babbal és paradicsommal készítve
Budapest módra: húsétel pörköltszafttal, szárnyas májjal, gombával, szalonnával, zöldpaprikával, paradicsommal és borsóval készült raguval tálalva
burgundi köret: pirított húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával
cecei módra: zöldpaprikával készítve
chantilly módra:  tejszínnel gazdagított étel
Chipolata módra: gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval tálalva
Colbert módra: hússzelet pirított gombával és barna gombamártással, vagy natúrsütés után gombamártással bevont, reszelt sajttal és zsemlemorzsával megszórt, vajjal megpirított borjúborda
Corneille módra: narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel ízesítve
creol módon: hagymán pirított paradicsommal készült máj,
csabai módon: füstölt kolbásszal készítve
csángó módon: savanyú káposztával készített étel
dalmát módra: hagymával és vörösborral készült paprika,sütve vagy párolva
debreceni módon: füstölt kolbásszal, debrecenivel készítve
dorozsmai módra: halaknál - sütve, tejföles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry-módon: kelvirággal készített húsok
Duna módra: tojásrántottával megtöltött, jellemzően gombafejjel tálalt sertés- vagy borjúszelet
Elisabeth Taylor-módra: Főtt füstölt sonka petrezselymes ananászraguval tálalva
elzászi módon: savanyú káposztával készítve
erdélyi módon: tárkonyos fűszerezéssel, vagy szalonnával, kakukkfűvel, borssal, puliszkával készített tokány
erdészné módra: erdei gombával és húsos szalonnával, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével készített étel
Esterházy módra: rostélyos vagy szűzérme ami tejföles-boros zöldségmártásban van párolva
Florentin módra: párolt, spenóttal, besamellel és sajttal átsütött fogasfilé
franciásan tűzdelt:, majd vajba és morzsába forgatott, roston sült máj, vagy rakott krumplival és fehérboros pecsenyelével tálalt sertésszelet
frankfurti jellegű:virslivel, kelkáposztával készült étel
Giuseppe módra: paradicsommal, sonkával, gombával, pezsgővel és főtt tojással készült spagetti
Godard-módon: bélszínszelet sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hawaii módra: ananásszal készült étel
hentesné módra: szalonnával, ecetes uborkával készült
Holstein-módon: tükörtojással tálalva
IV. Henrik módra: articsókával, zöldborsóval és béarni mártással készült bélszín
Julienne-módra: nagyon vékonyra szelt zöldséggel
kalocsai módon paprikával készítve
kantoni: kínai konyhai irányzat - különleges íz párosítások jellemzik
Károlyi-módon: savanyú káposzta sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; vagy saláta- főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejes saláta darabolva és tartármártással nyakon öntve
kassai módra: = sonkával készült étel
kecskeméti módon: barackpálinkával vagy sárgabarackkal készített étel
kedvenc módra: rostonsült libamájjal, spárgával és madeiramártással készült bélszínszelet
Kedvessy módra: sült libamájjal, vesével, gombapéppel és kapros-paprikás mártással tálalt bélszínszelet
kertészné módra: vegyes zöldségekkel gazdagítva
kijevi módra:pulykamell szerecsendiós-sajtos fűszervajjal töltve és kirántva
korhely: savanykás jellegű vagy szesszel készült étel
Kossuth: hússzelet szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
lengyelesen: forró vajban pirított, sózott prézlivel tálalva
lyoni módra: sült hagymával készítve
magyaros: lecsós, esetleg pörköltös
magyaróvári módra: pulykamellből készített natúrszelet pirított gombával, sonkával és sajttal, grillen sütve
makói módon: hagymásan készítve
marengói módon: borral párolva, gombával, paradicsommal és vöröshagymával
Marschal: máj amit sültszalonna-taréjjal tálalunk
Medici-módra: choron mártással (paradicsompürével dúsított bearni mártással) tálalva, szarvasgombával díszítve
mexikói: chilis vagy kukoricás étel
milánói módon: milánói makarónival körített étel, vagy reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozott és milánói makarónival körített hússzelet, esetleg gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal készített rizs
molnár módra: lisztben megforgatott, vajban sütött, párolt halféle; tálaláskor a barnára sült vaj és citromlé keverékével locsolják és petrezselyemmel szórják meg
Murat-módon: a hússzeletet natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meglocsoljuk és egy szelet sonkával beborítjuk
normandiai módon: almával, almaborral vagy almapálinkával készített étel
Orly módon: sörtésztába mártva és kisütve
óvári módra: gombapéppel, gépsonkával és óvári sajttal készítve
Palatinus módra: lecsóval, pirított burgonyával, libamájszeletekkel és zöldborsóval tálalva
párizsiasan: lisztbe és felvert tojásba forgatva, kisütve
pekingi: kínai konyhai irányzat:az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra: hagymával és burgonyával együtt - jellemzően sütőben sütve
Pompadour módra: gombapéppel, tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
provanszi módon: majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával fűszerezve; hússzeletnél: barnamártással, fehérborral, vöröshagymával, paradicsommal, fokhagymával készült
rácos jellegű: főtt krumplival, lecsóval, tejföllel és füstöltszalonna-taréjokkal sütött étel
részeges: szeszesitallal készült étel
Richelieu módon: roston sült gomba, párolt saláta, újburgonya és töltött paradicsom köretnek tálalva
Rossini módra: libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással készült húsétel, vagy parmezánnal, libamájjal és Marsala mártással készített tészta
Royal módon: bearni mártással, szarvasgombával készítve
Schwarzwald módra: feketeerdei sonkával és rápirított sajttal
Stefánia módon: = főtt tojással töltve
strasbourgi módon: libamájjal vagy libamájpürével és gombával készült étel
Szapáry módon: vesével és velővel készült máj
Széchenyi-módra: rostélyos szalonnás pörköltszaftban párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva
szecsuáni: kínai konyhai irányzat: csípős jellegű ételekkel
székelymódra: savanyú káposztával készült étel
Szentgyörgyi-módon: sülthús, pirított hagymával és gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Sztroganoff módon: bélszíncsíkok apróra vágott gyöngyhagymával vajon pirítva, fűszerezve és tejszínnel forralva; vadhúsnál - gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
Talleyrand módra: makaróni sajttal, szarvasgombával és libamájjal elkészítve
tavasziasan: párolt vegyes zöldséggel
tokaji módon: borral elkészítve
török módon: padlizsánnal készítve
udvarmester módra: fűszeres vajjal tálalva
vadász módra: pirított gombával, szárnyas májjal, barnamártással készült étel
vesztfáliai módon: sült sonkával és madeira mártással tálalva
Victor Hugo-módra: bearni mártással, ajókagyűrűvel tálalt bélszínszelet
Villa Franca módon: bélszínszelet, vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; vagy vadhús, gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra: gombapéppel, leveles tésztában sütött bélszín madeira mártással
Wilson-módra: sonka, előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Szépen összegyűjtötted a kifejezéseket, sokszor hasznos lehet!