2012. március 18., vasárnap

Gesztenyekocka



A tegnap lemaradt sütike, ma elkészült. Bátran mondhatom, hogy osztatlan sikert aratott. Krémes is, habos is így mindenki meg volt elégedve. Bár hosszú a leírása, nagyon egyszerű csak arra kell figyelni, hogy puha legyen a vaj és a gesztenyemassza.

Tésztához:

·         6 tojás
·         6 evőkanál cukor
·         1 dl étolajat,
·         6 púpos evőkanál liszt
·         1 csomag sütőpor
·         2 evőkanál kakaópor

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük az olajat, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport.(Ha nagyon sűrű kevés tejjel hígíthatjuk, nekem 1 dl. tejet felvett) A tojások fehérjét kemény habbá verjük és ezt is beleforgatjuk a kakaós masszába. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréssel) sütjük, kb.15 percig. Ha nem vagyunk biztosak akkor szúrjunk bele egy fogpiszkálót. A kész tészta már nem hagy ragacsos nyomot a fán. Én 24x38-as tepsibe sütöttem.

Krémhez:

·         2 csomag gesztenyemassza
·         20 dkg vaj
·         10 dkg cukor
·         fél rumaroma
·         3 dl. tej
·         1 cs. tejszín ízű pudingpor
·         1 cs. vaníliás cukor

A cukrot a vajjal jól kikeverjük, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, az aromát és összedolgozzuk őket. 1 csomag tejszín ízű pudingport 2 ek. cukorral ,a vaníliáscukorral és 3 dl tejjel sűrű krémmé főzünk. Miután teljesen kihűlt, a gesztenyés krémmel alaposan elkeverjük.
A kész krémet a tésztára kenjük!

Hab a tetejére:

6 dl habtejszínt (én sosem használok növényi tejszínt, de azzal is készíthető) 3 kiskanál cukorral elkeverünk, és habfixálóval kemény habot verünk belőle. Ha kész - a gesztenyerétegre halmozzuk, és egyenletesen elsimítjuk. Tanácsos egy órára hűtőbe tenni, így könnyebben szeletelhetjük. Tetejét kakaóporral megszórhatjuk, de csoki forgáccsal is díszíthető. Vágáshoz a vizes kés igencsak ajánlott! Tortának is tökéletes, ekkor a tésztalapokat egyenként süssük meg a tortaformába, és már tölthetjük is.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyik nagy kedvencem! Isteni finom és gyönyörű sütemény !!

Klári írta...

Nagyon szép, és finom sütemény 😍