Finom kis bagettek sültek ma itthon, leánykám nagy örömére. Öröm lesz
reggel szendvicset készíteni belőle a suliba. Ez a tészta nekem maga a tökély. Egészséges
és mégis könnyű a tésztája, nem fojtós. Formázható belőle zsemle vagy kifli is.
Valószínűleg a savó csodája ez! Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 25 dkg. teljes kiőrlésű rozsliszt
- 25 dkg. kenyérliszt
- 1,5 dl. savó
- 1 dl. víz
- 2 ek. tejföl
- 4 ek. étolaj
- 1 csipet aszkorbinsav
- 2 tk. só
- 1 tk. cukor
- 3 dkg. friss élesztő
- magkeverék
Elkészítés:
Az 1 dl langyos
cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt, kézzel
vagy géppel lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. A
teljes kiőrlésű liszttől nekem kicsit ragacsos volt először a tészta, de amikor
az élesztő már dolgozott benne szépen összeállt. A megkelt tésztát lisztezett deszkára
borítjuk, és 8 részre osszuk. Kis gombócokat gyúrunk belőle, majd egyenként kör
alakúra nyújtjuk és cuki bagetteket formázunk belőle. Sütőpapírral kibélelt
tepsire tesszük, tetejüket éles késsel vagy pengével, nem túl mélyen bevágjuk.
és letakarva 20 percig még kelesztjük. Addig a sütőt bemelegítjük 210 fokra,
alulra egy kis tepsibe vizet teszünk, hogy jó kis gőzbe sülhessen. A megkelt
bagetteket lefújjuk vízzel (virágspriccelővel) és megszórjuk a magkeverékkel. Ez
nálam általában szezámmag, lenmag és zabpehely keveréke, de bármi más is lehet,
ami van otthon. 20-25 perc alatt szép világosbarnára sütjük.Savó híján vízzel is elkészíthetjük.
Bagett formázásához nagy segítséget nyújt Limara oldala.
Bagett formázásához nagy segítséget nyújt Limara oldala.
Ha házi krémsajtot csinálunk eltehetjük a savót, akár le is fagyaszthatjuk, így van kéznél ha mini bagettet kívánunk.
3 megjegyzés:
Nagyon csinoskák lettek!!
Köszönöm :)
Kedves Edi, egy játékra szeretnélek invitálni az oldalamon! Örülnék neki, ha nálad is olvashatnék Húsvéti ajánlót!! :)
Megjegyzés küldése