2012. március 27., kedd

Kanelbullar



Hát, nem is gondolnánk, hogy ez a kis csiga milyen népszerűségnek örvend Svédországban. Mi azt hiszem főként az IKEA áruházból, és persze jónéhány gasztroblogról ismerhetjük. Egyszerű és nagyon finom. Különlegessége a kardamom, amely egy népszerű tészta-fűszer az északi országban. A másik domináns íz a fahéj ami nekem az egyik nagy kedvencem, így göteborgi kirándulásom után azonnal beálltam a sorba. Ott igazából alig képzelhető el nélküle egy jó kávé. A boltok fagyasztói is tele vannak vele. Na de hogy  ünnepnap is van a tiszteletére (kanelbullar - nap) , minden év október elején - az azért nem semmi. Ma ezzel kedveskedtem a családnak, kisfiamnak kakaós töltelékkel is készült.


Hozzávalók a tésztához:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 2,5-3 dl.langyos tej
  • 6 dkg. cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. kardamom
  • 40 dkg. finomliszt

Töltelékhez:
  • 8 dkg. puha vaj
  • 8 dkg. kristálycukor
  • 1 púpos teáskanál fahéj (vagy sima kakaópor)

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros  tejben, a vajat szobahőmérsékletre melegítjük, és a többi hozzávalóval  lágy tésztát dagasztunk, lefedve duplájára kelesztjük. Dagasztásnál először 2,5 deci tejet adjunk hozzá, a többit csak ha nem elég lágy a tésztánk. Amíg kel kikeverjük a puha vajat a cukorral és fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 2 téglalappá nyújtjuk, (egyenként kb. 30x50 cm.) megkenjük a vajas krémmel. 


Fontos, hogy a vaj szoba-hőmérsékletű legyen, de ne folyósra olvasztott. Feltekerjük, majd 1,5 cm.-es darabokra vágjuk éles késsel. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk,  kicsit megigazgathatjuk. Újra kelesszük, körülbelül 20 percig. Ezután megkenjük tojással és megszórjuk dekorcukorral (jégcukorral). Én olyan szerencsés vagyok, hogy megszórhattam az igazi Parlsocker-rel, köszönet érte Józsimnak!
 

Előmelegített sütőben, 210 fokon, 10-15 percig sütjük. Szép pirosra süljön! Ha kihűlt fagyasztható, sőt jellemzően fagyasszák is a hazájában! Szobahőmérsékleten felengedve már fogyasztható is! Igazából kis süteményes kapszliban sütik, most a képek miatt én is használtam néhányat. Az igazat megvallva nekem szebben megsül nélküle. Ez a mennyiség kb 40 kiscsigához elég.
Készíthetjük kakaósan is, vagy ilyet is-olyat is, hogy mindenki kedvére csemegézhessen. Próbálkoztam fázisfotókat készíteni, hát több kevesebb sikerrel - de ígérem szorgalmasan gyakorolok!
Ha valaki nem szereti a kardamom ízét akkor kihagyhatja, de javasolom, hogy először próbálja ki, hiszen csak így lesz meg az igazi svéd fahéjas zsömlécskénk. A fűszer tökéletes leírását
ezen az oldalon találjuk, köszönet érte!!!









7 megjegyzés:

Kati írta...

De szépek, finom lehetett:)

Edi írta...

Örülök, hogy tetszik,bizony alig tudtam eldugni néhány darabot, holnapra a suliba.

HajniZoli írta...

Jujj, a kardamontól olyan illatos és finom lehetett! Imádom az ízét, az illatát. Fahéjjal kombinálva igazán fönséges. Azt hiszem nem tudok ennek a recepnek ellenállni:)

tücsi írta...

Még ismerkedem a blogoddal, de ez a csiga nagyon jól hangzik és nagyon gusztán néz ki.:):)

Edi írta...

Kedves HajniZoli és tücsi!
Köszi a dicséretet, ne álljatok ellen - süssétek meg. Ígérem nem csalódtok!!!

Edi írta...

Kati : Köszönöm!

Éva írta...

Guszta kis sütemény és nagyon finom lehet!