2012. május 15., kedd

Tapolcai borítós



Ez egy csodálatos recept! Talán a leírás alapján kicsit macerásnak tűnik, de ha minden elő van készítve akkor gyorsan lehet vele haladni és egy nagyon guszta, különleges, régi magyar ételt varázsolhatunk az asztalra. Házi savanyított káposztával még finomabb lehet. A receptet lassan 2 éve szereztem meg egy tévéműsorból, azután egy picit alakítottam rajta, hogy jobban illeszkedjen a család ízléséhez. Az eredeti recept egy 1926-os szakácskönyvből származik, Tapolczai borítós, Zalai borítós, Eszterházy borítós néven is ismert. Érdemes kipróbálni, fantasztikusan finom.


Hozzávalók:

  • 1 kisebb savanyított káposztafej,
  • 20 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 0,5 dl olaj vagy zsír
  • 70 dkg sertés szűzérme (vagy rövidkaraj)
  • só, őrölt színes bors,majoránna
  • 1 db. paradicsom,
  • 2 fej hagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 nagy csokor petrezselyem,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 piros és 1 zöld színű paprika,
  • 30 dkg széles-metélt (házi vagy Gyermelyi),
  • 3 tojás,
  • 5 dkg. vaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 10 dkg reszelt sajt,
  • 1 dl száraz fehérbor.

Elkészítés:

A szalonnát felcsíkozzuk, és kevés olajban szép pirosra sütjük. majd kiszedjük és félretesszük. A húst (igazából szűzérme kellene, de nekem most rövidkaraj volt itthon) szintén csíkokra vágjuk.


A szalonna zsírjában üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, meghintjük őrölt borssal, kevés sóval és majoránnával és lassú tűzön 20 percig sütjük. Ha le akarná kapni, kis vizet öntünk alá. Félidőbe hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot. Ha kész, megszórjuk liszttel,elkeverjük és félrehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a kisütött szalonnákat és a petrezselyem felét, amit apróra vágtunk.
A tojások sárgáját kikeverjük egy evőkanál lágy vajjal, a tejföllel és a reszelt sajttal, valamint kevés őrölt borssal. A húsos, szalonnás ragunkat összekeverjük az előzőleg kifőzött széles-metélttel, hozzákeverjük a tojások sárgájával készített mártásunkat, a petrezselyemzöld másik felét és a kockára vágott színes paprikákat, végül a kemény habbá vert fehérjéket is. Megkóstoljuk, ha sótlan utána sózzuk. Egy tűzálló mély tálat vastagon kikenünk vajjal,(én most a Patakiban csináltam) és kibéleljük a savanyú káposzta levelekkel. 



Ebbe az ágyba öntjük a kész ragunkat, meglocsoljuk a borral - elsimítgatjuk és befedjük a maradék káposztalevéllel. Bemelegített sütőben 50 percig sütjük ,180 fokon.. Amikor elkészült, kiborítjuk a formából,(óvatosan mert veszedelmesen forró)- friss zöldségekkel díszítjük, tejföllel meglocsoljuk és cikkekre vágva tálaljuk, mint egy tortát. Véleményem szerint jól variálható étel, el tudom képzelni egy kis füstölt kolbásszal, szálas savanyú káposztával gazdagítva is. A fényképek még mindig nem az igaziak, de szorgalmasan gyakorolok.:)












9 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Ez igazán jól néz ki! Nálunk nagyon bejön ez a tipusú kaja. Vittem a receptet:)
Jó éjt Edi!

Edi írta...

Kedves Egészségetekre!!!

Katalin írta...

Ez valóban nagyon finom lehet, guszta, szépen tálaltad!

Seffer Lilla írta...

Hmm, nem semmi, nagyon jól néz ki, bármi is legyen a neve...:)

gionetta írta...

Ha már borítós, és főleg előre el lehet készíteni,hideg sütőben kezdeni sütni, nálam nyert ügye van! Csak berakom a sütőbe, beállítom az órát és mire hazaérünk friss, meleg étel vár. Köszi a receptet. Holnap amúgy a túrós rózsád lesz. Nagyon megtetszett.

Edi írta...

Katalin, Lilla: Köszi:)
gionetta: Bizony, a Tapolcait nagyon jól lehet időzíteni, holnapra pedig friss "virágokat" kívánok!

marisz57 írta...

Figyelemre méltó recept! A savanyított káposzta ilyen felhasználását eddig nem ismertem.
Ennyi finom hozzávalótól csak jó lehet!

Gabriella írta...

A neve felkeltette az érdeklődésemet... jó sok finomság kell hozzá - ez csakis finom lehet! Nagyon szívesen megkóstolnám! :)

tücsi írta...

Naaaa, ez is nagyon finom lehet. Mutatós a tálalás:))