Az
idei Húsvétra többféle sonkát főztem, volt nagyon finom, hagyományos sózású-füstölésű,
és volt közte ajándékba kapott finom, de kicsit gyengébb minőségű forrón
füstölt is. A gyengébbet most Húsvéti pizzához, és a tavaszi szünet elmúltával
sonkás kiflihez fogom hasznosítani. Szuper lesz a suliba! Tehát egy kis
újrahasznosítás következik…Egy egyszerű, de nagyszerű pizza alaptésztával
kezdünk, ebből 2 darab 32 cm. átmérőjű pizzát készíthetünk.
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 30 ml.. olívaolaj
- 3 dl víz
- 1,5 tk. só
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
1 dl
langyos cukros vízben felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval közepesen
lágy tésztát dagasztok. (Az olívaolaj sima étolajjal helyettesíthető.) Kézzel
vagy géppel egyaránt dagaszthatjuk, csak jól dolgozzuk ki. Kelesztő tálban
duplájára kelesztjük. (Kb. 1 óra)
Amikor
megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és 2 egyforma darabra vágjuk. Gombócot
formálunk belőlük, majd enyhén alálisztezve körülbelül 32 centi átmérőjű
körlappá nyújtjuk. A kőrlapot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ha nem elég
kerek, kézzel még igazgathatjuk. Én egy kicsit fel szoktam gyűrögetni a szélét,
mintha kicsi pereme lenne. Így hagyjuk még 10 percet kelni, majd megkenjük
olívaolajjal és 230 fokos sütőben 6-8 perc alatt elősütjük. Így a feltét nem
fogja eláztatni a nyers tésztát. Igyekezzünk
előkészíteni mindent amit a tésztára szeretnénk pakolni, hogy miután kivettük a
sütőből mielőbb visszakerülhessen oda.
A
mostani Húsvéti pizza kétféle alappal készült. Az egyik a hagyományos házi pizza
szósszal a másik fokhagymás tejföl alappal. A fokhagymás tejfölös nagyon
egyszerűen készül nálam, 2 dl. tejfölbe 2 gerezd fokhagymát nyomok, és pici
sóval, esetleg fehér borssal ízesítem. A
feltétek ízlés szerint variálhatóak, én most az ünnepre hangolódva főtt sonkát
daraboltam rá, pár karika Csabai kolbásszal spékeltem meg, megszórtam apró
lilahagymával és pizzánként 2 főtt tojást szeleteltem rá. Tetejére reszelt
füstölt sajt került. Visszatéve a sütőbe 200 fokon addig sütjük, amíg a szélei
egyenletesen világosbarnára sülnek. Nekem ehhez forgatni kellett, de az én
sütőm hagy némi kivetni valót maga után.
Házi
pizza szósz:
- Dobozos sűrített paradicsom (500gr.)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb friss paradicsom (héja lehúzva)
- 2 tk. cukor
- 2 tk. pizza fűszerkeverék
- kevés olaj
- ízlés szerint só
Ez az én alap szószom, amit rengeteg mindenhez használok.
Az elkészítése megtalálható a Pizzás csiga receptemnél!
Ha sűrűn használjuk ezt a szószt pizzához vagy csiguszokhoz esetleg
bármilyen pizzás ízesítésű péksütihez akkor érdemes nagyobb adagot készíteni.
Kis műanyagokban lefagyasztható, így bármikor kéznél van.
2 megjegyzés:
Hmm... nagyon jól néz ki!!! :)
Remek kis magyaros pizza. Szép tartalmas :-)
Megjegyzés küldése