2012. április 12., csütörtök

Pirított sertésérmék fokhagymás fetával




Jónéhány isteni svéd recept sorakozik a gondolataimban, amit szeretnék bemutatni. Ez a mai az első, a többihez hasonlóan gyorsan és könnyen elkészíthető, a végeredmény pedig nagyon finom. A receptek zömét svéd sógorném magyarosította, köszönet neki érte! Ezzel a recepttel jó félóra alatt komoly vacsorát varázsolhatunk az asztalra. A svéd ételek szeretete nálam valószínűleg az egyszerűségükben rejlik. Kevés alapanyagból, néhány ügyes fortéllyal remek ízhatást tudnak elérni.
Hozzávalók:
·        50 dkg. szűzpecsenye vagy rövidkaraj
·        20 dkg feta sajt
·        1 dl tejföl
·        2 gerezd fokhagyma
·        só, bors, vaj
Elkészítés:

A szűzpecsenyét 1 cm vastag darabokra vágjuk. Ha rövidkarajból készítjük szintén 1 cm. vastagra szeleteljük és a szeleteket nagyságtól függően 2-3 darabra vágjuk. Nem klopfoljuk ki a húsdarabokat, mert akkor túl száraz lenne a végeredmény. A húst sózzuk, borsozzuk. A sütőt 200 fokra bemelegítjük, hogy gyorsan tudjunk dolgozni.


Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és magas főfokon szép pirosra pirítjuk a husit. Gyorsan, hogy ne hűljön ki, belepakoljuk egy tepsibe vagy más tűzálló tálba, meglocsoljuk a visszamaradt vajas szafttal.
Az előzőleg kikevert krémből ( feta, tejföl, zúzott fokhagyma, bors) mindegyik tetejére 1 evőkanálnyit halmozunk, és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült tetejét megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.



 Én fűszeres sültburgonya-kockákkal és friss salátával tálaltam, de pirított zöldségekkel és rizzsel is nagyon finom.


2 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta, nagyon finom lehet! Bármilyen körettel jöhetne most egy kicsike!

Anazar írta...

Pompás ez a fetás "fűszerezés" rajta!!