Jónéhány isteni svéd recept sorakozik a gondolataimban, amit szeretnék
bemutatni. Ez a mai az első, a többihez hasonlóan gyorsan és könnyen
elkészíthető, a végeredmény pedig nagyon finom. A receptek zömét svéd sógorném
magyarosította, köszönet neki érte! Ezzel a recepttel jó félóra alatt komoly
vacsorát varázsolhatunk az asztalra. A svéd ételek szeretete nálam valószínűleg
az egyszerűségükben rejlik. Kevés alapanyagból, néhány ügyes fortéllyal remek
ízhatást tudnak elérni.
Hozzávalók:
·
50 dkg. szűzpecsenye vagy
rövidkaraj
·
20 dkg feta sajt
·
1 dl tejföl
·
2 gerezd fokhagyma
·
só, bors, vaj
|
Elkészítés:
A szűzpecsenyét 1 cm vastag darabokra vágjuk. Ha rövidkarajból készítjük
szintén 1 cm. vastagra szeleteljük és a szeleteket nagyságtól függően 2-3
darabra vágjuk. Nem klopfoljuk ki a húsdarabokat, mert akkor túl száraz lenne a
végeredmény. A húst sózzuk, borsozzuk. A sütőt 200 fokra bemelegítjük, hogy
gyorsan tudjunk dolgozni.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és magas főfokon szép pirosra
pirítjuk a husit. Gyorsan, hogy ne hűljön ki, belepakoljuk egy tepsibe vagy más
tűzálló tálba, meglocsoljuk a visszamaradt vajas szafttal.
Az előzőleg kikevert krémből ( feta, tejföl, zúzott fokhagyma, bors) mindegyik
tetejére 1 evőkanálnyit halmozunk, és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha
elkészült tetejét megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
Én fűszeres
sültburgonya-kockákkal és friss salátával tálaltam, de pirított zöldségekkel és
rizzsel is nagyon finom.
2 megjegyzés:
Guszta, nagyon finom lehet! Bármilyen körettel jöhetne most egy kicsike!
Pompás ez a fetás "fűszerezés" rajta!!
Megjegyzés küldése