2012. április 3., kedd

Calzone




Ez a finom töltött pizza, most második fogásként készült, egy tartalmas Tarhonyás csirkegulyás mellé. A leveske egyszerű és nagyszerű, úgyhogy ő is érdemelne egy bejegyzést, de majd legközelebb…A Calzone tulajdonképpen a hagyományos pizza félbehajtott változata. Nagy előnye, hogy „szállítható”, így suliba vagy kirándulásra finom laktató ételt csomagolhatunk. Másnap is élvezhető, hidegen melegen egyaránt jó! A "calzone" szó eredetileg nadrágot jelent, valószínűleg a zárt, nadrágszár szerű kialakításra utal a név. 

Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 30 ml.. olívaolaj
  • 3 dl víz
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Töltelék, ahogy most készült:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 tk. cukor
  • kis doboz paradicsompüré (150-200 gr.)
  • sonka, kolbász, szalonna
  • 1 tk. pizza fűszerkeverék
  • só ízlés szerint
  • 5 dkg. reszelt sajt

1 dl langyos cukros vízben felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát dagasztok. (Az olívaolaj sima étolajjal helyettesíthető.) Kézzel vagy géppel egyaránt dagaszthatjuk, csak jól dolgozzuk ki. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük.

Amíg kel elkészítjük a tölteléket, hogy hűlni tudjon. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Felengedjük a paradicsompürével, sózzuk, cukrozzuk és 1 tk. pizza fűszerkeveréket adunk hozzá. Kicsit rotyogtatjuk, hogy sűrűsödjön. Ezután belekeverjük az apróra vágott sonkát, kolbászt, sajtot, szalonnadarabkákat, vagy bármit ízlésünk szerint, amit a hűtőben találunk. (Fokhagymás-tejfölös alappal is elkészíthető, ezt hidegen keverjük ki.) Félretesszük hűlni.

Amikor megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyforma darabra vágjuk. Csinos kistányér méretű körlapokat nyújtunk belőlük. Egyik felükre halmozzuk a tölteléket és ráhajtjuk a másik felét. A szélét körbe visszahajtjuk és lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és hagyjuk őket kelni 20percig. Ha megkelt - tetejüket tojással megkenjük és villával megszúrjuk a közepét, ez nagyon fontos, a gőz így a lyukakon távozik, nem robban szét a csomagocskánk. 190 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, a teteje szép piros kell legyen. 


Tálalhatjuk különféle szószokkal, így mindenki saját magának ízesítheti az ételt. A Calzone csücskét letörjük, és a belsejébe csurgatjuk a szószunkat.



6 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagyon tetszik! Kinéztem már magamnak én is ezt a változatot, de mostanában nem volt alkalmam pizzát sütni. Pedig már hetek óta elhatároztam, hogy ha legközelebb pizzát sütök, akkor ilyet fogok. De most, hogy látom a tied, még jobban kedvet kaptam hozzá... :)

Edi írta...

Köszönöm :)
Én igazából nem vagyok egy nagy pizzás, de ez forrón, frissen mennyei. A gyerkőcök miatt sok az olaszos étel, de legközelebb kiszúrok velük, összehozom a napfényes görögökkel, és gyros-os tölteléket kap. Azt viszont én imádom.

Kati írta...

Én is szoktam ilyet készítenigalette alapból:)

HajniZoli írta...

De jóó! A lányom nemrég nyaggatott, hogy olyan kettétűrt pizzát süssek neki:) köszi a receptet!

Katalin írta...

Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, szép időt, és jó kikapcsolódást!

Edi írta...

Köszönjük! Nektek is szép Ünnepet és kellemes pihenést.