Ez a finom töltött pizza, most második fogásként készült,
egy tartalmas Tarhonyás csirkegulyás mellé. A leveske egyszerű és nagyszerű,
úgyhogy ő is érdemelne egy bejegyzést, de majd legközelebb…A Calzone tulajdonképpen
a hagyományos pizza félbehajtott változata. Nagy előnye, hogy „szállítható”,
így suliba vagy kirándulásra finom laktató ételt csomagolhatunk. Másnap is
élvezhető, hidegen melegen egyaránt jó! A "calzone" szó eredetileg
nadrágot jelent, valószínűleg a zárt, nadrágszár szerű kialakításra utal a név.
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 30 ml.. olívaolaj
- 3 dl víz
- 1,5 tk. só
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
Töltelék, ahogy most készült:
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 1 tk. cukor
- kis doboz paradicsompüré (150-200 gr.)
- sonka, kolbász, szalonna
- 1 tk. pizza fűszerkeverék
- só ízlés szerint
- 5 dkg. reszelt sajt
1 dl
langyos cukros vízben felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalóval közepesen
lágy tésztát dagasztok. (Az olívaolaj sima étolajjal helyettesíthető.) Kézzel
vagy géppel egyaránt dagaszthatjuk, csak jól dolgozzuk ki. Kelesztő tálban
duplájára kelesztjük.
Amíg kel
elkészítjük a tölteléket, hogy hűlni
tudjon. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Felengedjük a paradicsompürével, sózzuk, cukrozzuk és 1 tk. pizza
fűszerkeveréket adunk hozzá. Kicsit rotyogtatjuk, hogy sűrűsödjön. Ezután
belekeverjük az apróra vágott sonkát, kolbászt, sajtot, szalonnadarabkákat,
vagy bármit ízlésünk szerint, amit a hűtőben találunk. (Fokhagymás-tejfölös
alappal is elkészíthető, ezt hidegen keverjük ki.) Félretesszük hűlni.
Amikor
megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyforma darabra vágjuk. Csinos
kistányér méretű körlapokat nyújtunk belőlük. Egyik felükre halmozzuk a
tölteléket és ráhajtjuk a másik felét. A szélét körbe visszahajtjuk és lenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és hagyjuk őket kelni 20percig. Ha megkelt -
tetejüket tojással megkenjük és villával megszúrjuk a közepét, ez nagyon
fontos, a gőz így a lyukakon távozik, nem robban szét a csomagocskánk. 190
fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, a teteje szép piros kell legyen.
Tálalhatjuk
különféle szószokkal, így mindenki saját magának ízesítheti az ételt. A Calzone
csücskét letörjük, és a belsejébe csurgatjuk a szószunkat.
6 megjegyzés:
Nagyon tetszik! Kinéztem már magamnak én is ezt a változatot, de mostanában nem volt alkalmam pizzát sütni. Pedig már hetek óta elhatároztam, hogy ha legközelebb pizzát sütök, akkor ilyet fogok. De most, hogy látom a tied, még jobban kedvet kaptam hozzá... :)
Köszönöm :)
Én igazából nem vagyok egy nagy pizzás, de ez forrón, frissen mennyei. A gyerkőcök miatt sok az olaszos étel, de legközelebb kiszúrok velük, összehozom a napfényes görögökkel, és gyros-os tölteléket kap. Azt viszont én imádom.
Én is szoktam ilyet készítenigalette alapból:)
De jóó! A lányom nemrég nyaggatott, hogy olyan kettétűrt pizzát süssek neki:) köszi a receptet!
Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, szép időt, és jó kikapcsolódást!
Köszönjük! Nektek is szép Ünnepet és kellemes pihenést.
Megjegyzés küldése