2012. március 21., szerda

A vaj védelmében...






Aki ismer tudja, hogy nem szeretem a margarint! Csak ha nagyon muszáj akkor használom, receptjeim is túlnyomó részt vajat tartalmaznak. Nem a napjainkban dúló egészségügyi vitából ered ez, hanem gyerekkoromból. Egyszerűen imádom a vaj ízét, illatát és állagát.
Mint sokakat azért engem is komolyan foglalkoztat az egészséges étrend, főként gyerkőceim miatt. Tehát most az „ördög ügyvédjeként” leírom a saját véleményem a vaj-margarin vitáról.
Vajat már ie. 8000-ben is készítettek Mezopotámiában, tehát igen komoly múlttal rendelkezik. Ennyi idő alatt jól kiismerhettük az élettani hatásait.
Biológiailag sokkal jobb a vaj, mint a margarin. A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin illetve a rákellenes konjugált linolsavak. A vaj a természet ajándéka, ezért TERMÉSZETES, és szerintem ez a kulcsszó!

Az Okinavák híresek hosszú életükről, pedig a főzéshez kizárólag állati eredetű zsiradékot használnak.
Nézzük a margarint. Már az előállítása is ijesztő folyamat. Ő nem így található meg a természetben, hanem kémiai eljárásokkal állítják elő. Tehát nekem SZINTETIKUS-nak számít! Az 1900-as évek közepétől terjedt el, ezért komoly múlttal nem rendelkezik még.
A margarin úgy készül, hogy a folyékony növényi olajat hidrogénezés segítségével szilárddá teszik. Szép sárga színe a növényi festékanyagoknak köszönhető, biológiailag értékes anyagokat alig tartalmaz. Kémikusnak kellene lenni, hogy érthetően leírjam a folyamatot, de nemrégen találtam egy klassz ábrát egy svéd blogon (sajnos már nem tudom a pontos forrást megjelölni) ami jól bemutatja ezt a történetet.

Természetesen mindez az én véleményem, nem kell vele egyetérteni, csak arra gondoltam, hogy egy bejegyzést megérdemel ez a téma. Pláne tőlem, aki köztudottan nem tud létezni, ha nincs idehaza tej, vaj, sajt nameg egy kis tejföl.

 

5 megjegyzés:

Jutka írta...

Köszönöm, hogy idevezettél :)

Edi írta...

Megtisztel, hogy benéztél hozzám!

Gabriella írta...

A vaj ízét Én is imádom az ételekben és a süteményekben is! Főleg a férjem szereti, ha a sütiket vajjal készítem és nem margarinnal (de bevallom, némelyikben margarint teszek, mert a jó minőségű vaj túl drága, emiatt némelyik sütiből (amelyikből lehet) kispórolom a vajat. :(
Tetszik az oldalad! :)

Edi írta...

Bizony nekem is van néhány dolog, amibe margarin kerül! A jó vajat lassan arányárban mérik, most gyűjtöm a bátorságot, hogy készítsek itthon.Majd beszámolok róla :)
Örülök, hogy tetszik az oldal!

tücsi írta...

Én is a vajat szeretem, és keresem a régi teavaj ízét és illatát, de én még nem találtam rá. Rama margarint használok, mert a vaj a jó minőségű nekem nagyon drága, mivel elég sokat sütök. Ha sikerül házilag elkészítened, akkor nagyon ügyes vagy, vagy leszel.:))
Nekem is tetszik a blogod, és örülök, hogy ilyen szemfelnyitogató dolgok is napvilágra kerülnek!:))