Aki ismer
tudja, hogy nem szeretem a margarint! Csak ha nagyon muszáj akkor használom, receptjeim
is túlnyomó részt vajat tartalmaznak. Nem a napjainkban dúló egészségügyi vitából
ered ez, hanem gyerekkoromból. Egyszerűen imádom a vaj ízét, illatát és állagát.
Mint sokakat azért engem is komolyan foglalkoztat az egészséges étrend, főként gyerkőceim miatt. Tehát most az „ördög ügyvédjeként” leírom a saját véleményem a vaj-margarin vitáról.
Vajat már ie. 8000-ben is készítettek Mezopotámiában, tehát igen komoly múlttal rendelkezik. Ennyi idő alatt jól kiismerhettük az élettani hatásait.
Biológiailag sokkal jobb a vaj, mint a margarin. A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin illetve a rákellenes konjugált linolsavak. A vaj a természet ajándéka, ezért TERMÉSZETES, és szerintem ez a kulcsszó!
Az Okinavák híresek hosszú életükről, pedig a főzéshez kizárólag állati eredetű zsiradékot használnak.
Nézzük a margarint. Már az előállítása is ijesztő folyamat. Ő nem így található meg a természetben, hanem kémiai eljárásokkal állítják elő. Tehát nekem SZINTETIKUS-nak számít! Az 1900-as évek közepétől terjedt el, ezért komoly múlttal nem rendelkezik még. A margarin úgy készül, hogy a folyékony növényi olajat hidrogénezés segítségével szilárddá teszik. Szép sárga színe a növényi festékanyagoknak köszönhető, biológiailag értékes anyagokat alig tartalmaz. Kémikusnak kellene lenni, hogy érthetően leírjam a folyamatot, de nemrégen találtam egy klassz ábrát egy svéd blogon (sajnos már nem tudom a pontos forrást megjelölni) ami jól bemutatja ezt a történetet.
Természetesen mindez az én véleményem, nem kell vele egyetérteni, csak arra gondoltam, hogy egy bejegyzést megérdemel ez a téma. Pláne tőlem, aki köztudottan nem tud létezni, ha nincs idehaza tej, vaj, sajt nameg egy kis tejföl.
Mint sokakat azért engem is komolyan foglalkoztat az egészséges étrend, főként gyerkőceim miatt. Tehát most az „ördög ügyvédjeként” leírom a saját véleményem a vaj-margarin vitáról.
Vajat már ie. 8000-ben is készítettek Mezopotámiában, tehát igen komoly múlttal rendelkezik. Ennyi idő alatt jól kiismerhettük az élettani hatásait.
Biológiailag sokkal jobb a vaj, mint a margarin. A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin illetve a rákellenes konjugált linolsavak. A vaj a természet ajándéka, ezért TERMÉSZETES, és szerintem ez a kulcsszó!
Az Okinavák híresek hosszú életükről, pedig a főzéshez kizárólag állati eredetű zsiradékot használnak.
Nézzük a margarint. Már az előállítása is ijesztő folyamat. Ő nem így található meg a természetben, hanem kémiai eljárásokkal állítják elő. Tehát nekem SZINTETIKUS-nak számít! Az 1900-as évek közepétől terjedt el, ezért komoly múlttal nem rendelkezik még. A margarin úgy készül, hogy a folyékony növényi olajat hidrogénezés segítségével szilárddá teszik. Szép sárga színe a növényi festékanyagoknak köszönhető, biológiailag értékes anyagokat alig tartalmaz. Kémikusnak kellene lenni, hogy érthetően leírjam a folyamatot, de nemrégen találtam egy klassz ábrát egy svéd blogon (sajnos már nem tudom a pontos forrást megjelölni) ami jól bemutatja ezt a történetet.
Természetesen mindez az én véleményem, nem kell vele egyetérteni, csak arra gondoltam, hogy egy bejegyzést megérdemel ez a téma. Pláne tőlem, aki köztudottan nem tud létezni, ha nincs idehaza tej, vaj, sajt nameg egy kis tejföl.
5 megjegyzés:
Köszönöm, hogy idevezettél :)
Megtisztel, hogy benéztél hozzám!
A vaj ízét Én is imádom az ételekben és a süteményekben is! Főleg a férjem szereti, ha a sütiket vajjal készítem és nem margarinnal (de bevallom, némelyikben margarint teszek, mert a jó minőségű vaj túl drága, emiatt némelyik sütiből (amelyikből lehet) kispórolom a vajat. :(
Tetszik az oldalad! :)
Bizony nekem is van néhány dolog, amibe margarin kerül! A jó vajat lassan arányárban mérik, most gyűjtöm a bátorságot, hogy készítsek itthon.Majd beszámolok róla :)
Örülök, hogy tetszik az oldal!
Én is a vajat szeretem, és keresem a régi teavaj ízét és illatát, de én még nem találtam rá. Rama margarint használok, mert a vaj a jó minőségű nekem nagyon drága, mivel elég sokat sütök. Ha sikerül házilag elkészítened, akkor nagyon ügyes vagy, vagy leszel.:))
Nekem is tetszik a blogod, és örülök, hogy ilyen szemfelnyitogató dolgok is napvilágra kerülnek!:))
Megjegyzés küldése